Utbildning i leksakers säkerhet 2012

Den 3-5 december 2012 anordnande Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket tillsammans med Leksaksbranschen och Swerea IVF en tredagars utbildning för leksaksföretag om olika lagstiftningskrav och hur företag kan jobba för att uppfylla dessa. Här kan du läsa mer om utbildningen och ta del av det material som presenterades.

I och med det svenska genomförandet av det nya direktivet om leksakers säkerhet ansvarar nu de tre myndigheterna för reglerna och marknadskontrollen av leksaker. Konsumentverket har det övergripande ansvaret, Kemikalieinspektionen ansvarar för kemikaliekraven och Elsäkerhetsverket ansvarar för elsäkerhetskraven.

På utbildningen deltog ungefär 60 personer per dag från olika företag och branschföreningar. De flesta var positiva till dagarnas innehåll och uttryckte önskemål om ytterligare utbildningar. Förhoppningen från oss arrangörer är att kunna erbjuda åtminstone delar av utbildningen under våren 2013. En inbjudan till arrangemanget våren 2013 kommer att skickas ut till de som deltog under den genomförda utbildningen. Presentationer och frågor och svar från utbildningen hittar du i flikarna här ovan.

Dag 1 – utbildning om regler för leksakers säkerhet
Konsumentverket, Elsäkerhetsverket, Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket och Läkemedelsverket informerade om vilka lagkrav som finns för leksaker utifrån respektive myndighets ansvarsområde. Dessutom berättade de tre marknadskontrollmyndigheterna om ett gemensamt tillsynsprojekt som pågått under 2012 och kommer att fortsätta även 2013.

Dag 2 – fördjupad utbildning om standarder och säkerhetsbedömning för leksaker
Denna dag hölls två parallella gruppdiskussioner. I den ena gruppen diskuterades gränsdragning för vad som anses vara en leksak eller inte, lett av Konsumentverket. I den andra gruppen diskuterades vilken information som behövs för att göra en säkerhetsbedömning av en leksak, vilka standarder som en leksak kan behöva testas mot. Denna diskussion leddes av en av Leksaksbranschens medlemmar.

Dag 3 – fördjupad utbildning om plastmaterial
Denna dag medverkade plastexperter och medarbetare från Swerea IVF, Plast- och Kemiföretagen samt PUR-gruppen. De berättade bl.a. om varför farliga ämnen kan finnas i plastmaterial, vilka oönskade ämnen man bör se upp med i plast samt gav tips om hur företag kan kravställa för att undvika vissa av dessa ämnen i sina produkter.

Stäng

Vad är detta?

Här kan du enkelt tipsa andra om intressanta saker. DIGG är en sajt där du som inloggad användare kan tipsa och rösta på andras tips. Flest röster hamnar högst upp på sajtens förstasida. FACEBOOK är ett community där du kan dela innehållet med dina vänner. DEL.ICIO.US är en bokmärkessajt där du kan spara länkar som du sedan har tillgång till från vilken internetuppkopplad dator som helst.

Stäng
Stäng